Modernist Cuisine eksperymentuje z drukowaną żywnością

Myślenie o jedzeniu w kwestii zaspokojenia głodu, bądź dla komfortu jest jak najbardziej normalne dla większości ludzi. Niektórzy jednak mają do niego stosunek jak do sztuki. W najwybitniejszych światowych kuchniach, wygląd potrawy jest niemalże równie ważny co sam przepis. Dowodem na to może być zestawienie 50 potraw przygotowanych dla podziwu oraz uczczenia kuchmistrza Ferrana Adria.

Ferran jest powszechnie znany jako jeden z najlepszych kucharzy świata. W marcu, w laboratoryjnej kuchni Modernist Cuisine w Seattle, zespół podczas kolacji świętował wydanie jego najnowszej książki elBulli. Ostatnim z 50 dań był absynt podany w wyrafinowany sposób, nad wykonaniem którego pracowali The Sugar Lab (3D Systems) oraz Fransisco Migoya, który przez wiele lat zdobywał doświadczenie we French Laundry. To, co było unikalne w potrawie, to zastąpienie tradycyjnej kostki cukru, którą polewa się wodą dla osłodzenia smaku absyntu, specjalnie stworzoną zachwycającą formą z cukru, która w swojej żywej kolorystyce przypominała dzieło Gaudiego.

Doświadczenie z 3D Systems nie skończyło się jednak na samej kolacji. Zaprojektowano również łyżkę do absyntu, która łączyła elementy zaprojektowanych przez Gaudiego i Daliego klamek do drzwi oraz znanych płytek chodnikowych z Barcelony. Dzięki temu, że zespół mógł stworzyć cukrową formę oraz jej podstawę cyfrowo, miał możliwość sprawdzenia ich interakcji w różnych układach. W tym przypadku ceramiczny widelec (bądź łyżka) sczepia się z cukrowym kominem tak, że cała konstrukcja lekko się kołysze.

3D Systems nie ukrywa jak dumni są ze współpracy w tym projekcie oraz jak bardzo wpasowany był on w ich filozofię rytualności jedzenia. Nowy serwis absyntu, który stworzyliśmy dla Ferrana podkreśla potencjał spersonalizowanych wyrobów spożywczych wydrukowanych w 3D i ich kulturalną stosowność, na której odkrywanie my (tuż obok cukierników, molekularnych gastronomów oraz koktajlowych basistów) jesteśmy bardzo nastawieni.
Po więcej informacji na temat drukowanej żywności oraz wskazówki, jak udać się w kulinarną podróż z drukarką 3D, zapraszamy tutaj.

Galeria zdjęć: